Januari 2018:

Het jaar van culturele hoofdstad Leeuwarden, het jaar waarin cultuur en mienskipsin  hoog op de agenda’s prijken. De andere Europese hoofdstad Malta heeft de aftrap inmiddels achter de rug. Een fantastisch spektakel moet het zijn geweest.

Cultuur, kunst, niet iedereen wordt ermee groot gebracht, poppenkast of dat kan ik ook, zijn voor de niet kenners dan vaak ook gebezigde uitlatingen. Nu valt er uiteraard over smaak niet te twisten, maar je af en toe onder laten dompelen in een andere  wereld, kan heerlijk ontspannen of juist inspiratie geven of, en of enz enz.( vul maar in).  Mijn eerste “grotere” contact met de andere wereld was het kunst en cultuur weekend van de Lawei heel lang geleden. ( daarvoor uiteraard wel in kleiner verband, o.a het stuk van Shakespare met de club van 15 en nog vele andere “ontmoetingen”)  Met een heel stel vriendinnen naar Drachten,  in elk lokaal/ruimte, podium  was weer een andere voorstelling of je kon meedoen. Een super belevenis indertijd.Waar we als vriendinnen nog lang over hebben nagepraat. En nu , nu een heel jaar met echt van alles op de agenda, voor iedereen is er wel iets moois bij. Jammer dat we moeten kiezen…

 December:

De maand van…ja inderdaad de laatste maand van het jaar alweer. De maand van het afsluiten van het jaar 2017, een jaar wat voor een ieder weer anders is in te vullen. En de beleving van de inhoud ook door een ieder weer anders wordt ervaren. Mooi maar ook lastig soms, of juist moeilijk. Maar de grote valsspeler is toch heel vaak het woordje afgunst, jaloezie. Het toch niet echt gunnen wat de ander ten deel valt en vreemd wellicht, dat hoeft niet eens altijd positieve zaken te behelzen. Soms blijkt het ook het verdriet van de ander te zijn, met de aandacht die daar dan wel weer mee gemoeid gaat. Maar dat is al wel vaker aangegeven, de mens is een prachtig maar ook complex wezen. Als we het allemaal maar wisten dan was er geen afgunst geen verdriet, geen……. vul maar in.

Probeer een ander die zaken en dingen die ze hebben of krijgen of overkomen te gunnen, je zult ervaren dat als je de energie die met jaloezie en afgunst gepaard gaat loslaat je meer ruimte over houdt voor het wel positiever kunnen ervaren van de dingen die om je heen gebeuren. Want…je uitstraling wordt zachter waardoor je benaderbaar (der)  bent voor anderen, mensen eerder contact met je maken en je de mooiste onverwachte momenten mag gaan beleven. En soms, ja soms moet je misschien dingen ook gewoon vragen, niet afwachten maar zelf het initiatief nemen, mag ik dan bij jou…..img_1056

November:

Het hoort blijkbaar bij de tijd van het jaar, klagen. Evenzo bij de maand oktober valt het me ook deze maand weer op dat er toch nog zoveel mensen zijn die over de onbenulligste dingen hun onvrede uiten. En was dat dan nog eventjes, nee het gaat van het ene naar het andere klaaglied. Zelfs over zaken die de mens zelf feitelijk niet eens aangaan. Problemen maken en zien van iets wat in de toekomst ligt en nog wel 100 keer anders kan gaan.

Tja nu ben ik dan misschien wel weer de tegenhanger en de rasoptimist en dat zal af en toe ook wel weer “lastig” zijn, maar klagen om het klagen, nee daar heb ik me nooit in kunnen vinden. Ooit heb ik al eens tegen een klagende vriendin gezegd, over elk negatief verhaal moet je ook iets positiefs zeggen en anders je mond houden. En dat werkte heel erg goed, je gaat toch onwillekeurig anders tegen iets aankijken. Je meer bewust worden van wat je zegt en bewust nadenken over een andere kant, een positievere kant/ insteek. Het mopperen nam af en we hadden meer lol, moatte we nog even eamelje..( moeten we nog even zeuren) was tijden een gevleugelde uitspraak en heeft ons behoedt voor klaagliederen…( op deze na dan…)

En ja dat zegt iemand die op een roze wolk zit…IMG_2087

Oktober:

Wind u zich ook wel eens op, over iets heel belangrijks of over iets waar gewoon je “mond van openvalt”, waar je je eigenlijk over af vraagt hoe mensen het durven doen…erover klagen…

Waar heb ik het over?? Over de verkopers van de Ripe krant bij de ingang(en) van ons centrum, daar heb ik het over, mensen die een VERGUNNING hebben om dit krantje te mogen verkopen. U bent niets verplicht, u hoeft ze bij wijze van niet eens te groeten…. Over deze mensen wordt geklaagd, geklaagd dat ze u als mens hebben gegroet en/of aangesproken met de vraag of u ook een krantje wilt kopen.

Dat is blijkbaar zo impertinent…die vraag dat het een klaagzang nodig blijkt te zijn, klagen bij ons als Ondernemers, wat die mensen daar toch doen, ze vinden het lastig en vervelend. Een enkeling durft zelfs nog te zeggen dat ze medelijden heeft met deze mensen, maar ondertussen toch maar wel even een klacht over hun aanwezigheid indienen…. Ja daar zakt nu echt mijn broek van af….De medemenselijkheid is ver te zoeken blijkbaar, wat wij zeggen….soms zijn we te overrompeld over het feit dat men hierover durft te klagen. Welnu mensen, als we nu allemaal gewoon vriendelijk groeten en 1 keer in de maand het krantje kopen voor  € 1,80 dan zijn de krantjes in no time op en kan de krant verkoper weer “los” naar “huis” of plat gezegd WEG.

By the way, het zijn erg vriendelijke mensen, het is een heel nieuwsgierig krantje ( deze maand over sterke vrouwen!!) en iedere week 0,45 ct sparen levert na 4 week het bedrag voor de Ripekrant op. Nu zult u als lezer vast niet hebben geklaagd, maar “snoer” iemand de mond die het wel doet..immers als je je kunt permitteren om de boodschappen met een kar te doen, dan heb je het vast beter als deze mensen….en anders allen vriendelijk terug groeten is ook een blijk van medemenselijkheid!!IMG_2009

September:

De najaarsmaand bij uitstek, het kan zomeren en het kan herfstachtig zijn. Zelfs beestachtig als je de orkanen erbij rekent. Wat een enorm natuurgeweld en krachten vinden er plaats in de wereld, het gaat je verstand te boven, hele schepen van duizenden tonnen zwaar worden als een veertje gelift en ergens anders weer neer gekwakt. Wat een vernietigende oerkrachten en wat een ellende komt eruit voort, machteloos zou je ervan worden, maar machteloos hoeven we niet te zijn. We kunnen daadkracht tonen door echt iets te doen, hetzij door geld over te maken, hetzij door zaken in te zamelen en door te geven. Je hoeft maar op google te zoeken en je vindt in je eigen naaste omgeving wel een actie voor St Maarten e.d. Dus we kunnen echt van betekenis zijn, al is het maar een klein beetje…DOEN!IMG_8215

Augustus:

Soms kan het leven best moeilijk zijn, verdrietig en zwaar. Ook al zitten we dan midden in de zomermaanden, het leven kan dan toch donker en beladen aanvoelen, ook al schijnt de zon nog zo krachtig en fel. Het verlies van een dierbare, de herinnering juist aan die dierbare, ook al is de tijd inmiddels bijna verdubbeld, of juist nog zo kort.  Dat gevoel van missen komt altijd weer voorbij. Soms juist nog meer in de mooie zomermaanden waarin je juist denkt dat er zoveel “licht” is  en dat het zware en donkere gevoel dan minder kans krijgt om binnen te komen. Maar juist in die vakantie tijd komt ook de herinnering aan tijden van toen, van plezier, van leven, van…..

laten we ook daar aan denken en echte warmte doorgeven aan hen die het nodig zijn.IMG_7710

Juli:

De juli maand is al weer een poosje aan de gang het is een maand van doorgaans veel buiten zijn, fietsen, wandelen, op een terrasje zitten, mensen kijken.Niet dat het mensen kijken  nu  direct een actieve bezigheid is , de waarneming komt immers niet altijd binnen, soms is het kijken zonder zien.

Maar het kijken naar jongeren, jonge moeders/ouders  die met de buggy’s lopen of van die super aparte wandelwagens, wordt bijna wel actief door hetgeen je ziet, of beter gezegd..mist……(los van de überhippe wandelwagens van heel veel euro’s…) Maar dat is niet eens wat echt opvalt, wat echt bijna schokkend op valt is het gebrek aan interactie naar en met  het babytje, / kindje in de wandelwagen. De Iphone is alles overheersend in het contact. Midden op straat, zomaar  ergens stilstaan…niet om het kindje iets aan te wijzen, maar stilstaan om juist dat bericht wat niet gemist mag worden te lezen, of om op te reageren. Wandelend ergens midden in het buiten gebied met constant de telefoon in de hand…Hoe “autistisch” ( excuus voor het woordgebruik) willen we de volgende generatie grootbrengen, moet het normaal en gewoon worden een ouder te zien met de telefoon “vergroeid’ in zijn/haar hand… ën dat is wat we dus  “buiten” waarnemen, want binnenshuis zijn we er niet eens meer bij, gaat de telefoon dan in het laadje??? En wordt er echt met het kind gespeeld??? Laten we dat toch echt hopen……IMG_0679

Juni:

Elke minuut dat je je druk maakt om je verleden, gaat af van je toekomst.

( spreuk uit het boekje Inspiratie)

Mei:

De maand mei staat alweer een dikke week op de kalender. Als je naar buiten gaat  de natuur in, waan je je toch wel in de mooiste periode van het jaar. Overal ontluikend groen, zachte en frisse kleuren, de natuur op haar allermooist. Want ze moet de vogels verleiden om weer eitjes te gaan leggen, het gras moet weer lekker mals groeien voor het vee. De blaadjes aan de bomen om schaduw en bescherming te bieden. Wat een prachtige maand, logisch  dat er in de meimaand veel jonge (of oudere) stelletjes zijn die graag willen trouwen, de liefde laten bezegelen in een tijd waarin de warmte en genegenheid zo groot is. Today is the day!

IMG_2945

April:

Pril is de maand, en toch veelbelovend. Daarom creëer je eigen tradities en rituelen. Tradities geven namelijk veel plezier en je maakt er mooie herinneringen mee aan. Herinneringen om te koesteren, herinneringen voor later, zo hebben wij o.a onze paas brunch met heel veel heerlijke broodjes en andere lekkernijen. Om nu al weer naar uit te zien. Genieten van elkaars aanwezigheid onder het genot van heel veel lekkers én een gekookt eitje, wat vroeger als klein kind nog eens mooi werd versierd.

Genieten, eerst van het vooruitzicht, dan van het gebeuren en daarna van de napret, wat een plezier…

IMG_6247

Maart:

Maart roert zijn staart, maar is daarentegen ook de lente maand, en tientallen jaren geleden ook nog stevig winter en ijzel in maart.

Maart, de eerste knoppen aan de bomen, vogels die hun nestjes gaan bouwen om te vullen, lammetjes in de wei kortom het jaar wordt wakker, de zon maakt weer meer uren. Het wordt lente geniet ervan, kom in beweging en maak endorfines aan, de voel goed hormonen….

Maart de avonden worden weer langer én veelbelovender…? En geler en groener…  en straks weer grasmaaien…..IMG_7207

Februari:

Niet elke dag is misschien goed, maar er zit altijd wel iets moois in!!

( kussen op de “noflik-bank” bij ons in de winkel)

IMG_1278

 

Midden januari 2017:

Hagelbuien, natte sneeuw, auto ruiten krabben, maar ook harde wind en regen. Heel veel diversiteit in het weer komt voorbij. Het hoort gelukkig bij de tijd van het jaar het voelen van de weerselementen, een nat pak, koude handen brrr. maar ook lekker een frisse neus je hoofd goed laten “doorwaaien”. Ervaar hoe het voelt, om vervolgens met een voldaan gevoel bij de warme kachel te genieten van een welverdiende warme kop chocolademelk, of gewoon soeze bollend bijkomen… niet mopperen maar ervaren, daar is het winter voor…IMG_1102 (2)

Einde jaar…2016

Soms is het maar goed dat iets ten einde is, of juist dat het einde nadert…het einde van een jaar waarin er zo onnoemelijk veel is gebeurt. Heel veel verdriet en zeer onprettige dingen w.b het wereld gebeuren. Maar ook op familie en vrienden niveau kwam het nodige voorbij….verdriet voerde de boventoon. Dan kan het juist best fijn zijn dat je iets mag afsluiten, afronden… om daarna weer met nieuwe moed aan de volgende stap te beginnen.

Het einde van het  jaar 2016 laten overgaan naar 2017, een nieuwe eerste dag van een nieuwe start, een mogelijkheid om het beter of anders te gaan doen. Weer nieuwe energie aanboren omdat je iets mag afsluiten. Dat kan helend zijn en goed. Dus laten we het proberen, vriendelijk zijn, groeten naar elkaar, omzien naar een ander, met aandacht en oprechte interesse. Als we op micro niveau ons dit eigen kunnen maken moet dat toch uiteindelijk op macro niveau eens gaan doorwerken, alle kleine beetjes helpen echt en heel veel druppels vormen toch een plas…

Laten we het proberen en doen, heel veel lichtjes samen zijn toch een hele mooie lichtbron Een fijn nieuw jaar gewenst allemaal.
img_1202

 

Wat een lelijk ding….

Dat was de uitroep op pakjes avond van mijn beide zussen….toen ik het gegrabbelde cadeautje uitpakte. Het was inderdaad nogal een opvallende verschijning, de theepot die tevoorschijn kwam. Om nu te zeggen wat een lelijk ding…dat was wellicht net weer teveel, maar de schoonheidsprijs verdiende deze theepot nu ook niet direct. De volgende dag zei mijn moeder die dit exemplaar had uitgezocht en gekocht tegen mij, als je em niet mooi vindt mag je de theepot gerust wel ruilen hoor. De uitroep van mijn zussen was “binnen gekomen”….je wilt immers graag dat een gegeven iets bij de ander ook in de smaak valt toch…

Maar dat vond ik toch ook best wel sneu, zo lelijk was de theepot nu ook niet, bovendien het was een functioneel exemplaar, je kon er thee in zetten en goed uitschenken zonder te morsen. M.a.w de theepot bleef! En is er nog steeds, maar nu eentje met geschiedenis. De pot is er juist door de jaren heen steeds bijzonderder én mooier om geworden. Op kamers heeft de pot heel veel kopjes thee geschonken. Toen ik ging trouwen kwam de pot wederom in het keukenkastje te staan om gebruikt te worden. En jaren en jaren later toen ik op mijn 30e mijn eigen winkeltje begon, kwam de theepot aldaar in het keukentje op de plank. Wederom jaren later waren er wel eens medewerksters die het “geval” als oerlelijk bestempelden en zelfs eens bijna de euvele moed hadden om te pot te laten vallen….dit is gelukkig nog nipt voorkomen. Kortom de pot is een geval apart…maar nog steeds in mijn bezit. helaas het bolletje is al enkele keren vastgelijmd en de mate van gebruik is naar het nulpunt, lees kastverblijf gereduceerd. Maar dat komt helaas door de eenpersoons zakjes thee welke nu toch wel erg handig zijn.

Het mooie van dit theepot geval is dat je iets wat je aanvankelijk niet direct mooi vind na jaren toch wel heel erg kunt gaan waarderen en steeds mooier kunt gaan vinden. De wegwerpcultuur kunt doorbreken…( maar ja dat heb ik al eens vaker verteld, dat ik best wel een hamster ben…..) en retro is weer helemaal een trend aan het worden…img_1087

November:

Na het Sint Maarten festijn met mooi versierde lampions, tassen vol lekkers bijeen vergaard door het zingen van het St Maarten liedje is vandaag de goedheiligman weer aangekomen in Nederland. Met zijn stoom boot vanuit het warme Spanje. Nou ja dat gegeven willen we onze kinderen graag doen geloven. Een kinderfeest waar je tot doorgaans je 6e a 7e levensjaar heilig in gelooft. Maar het pietenspel erom heen heeft ( helaas) de aandacht wat naar een negatief beeld gebracht. Kinderen zijn evenwel heel erg flexibel en gaan heel snel mee met wat hun wordt “voorgespiegeld’. Dus zou men idd naar een gekleurde piet, een roet piet een smeerpoetspiet enz gaan dan is het een kwestie van een paar jaar of men weet niet beter of het is altijd zo geweest. De stille intrede van de meisjes piet compleet met rondingen en staartjes in het haar heeft toch ook nooit voor enige ophef gezorgd…..!

Jammer dat we als volwassen mensen het zo naar “onze” hand willen zetten, denk liever vanuit het beeld van de kinderen, een prachtig feest voor iedereen. Met een bescheiden hoeveelheid cadeautjes gaat het uiteindelijk om het oorspronkelijke gedachten goed. Iets geven vanuit het hart. Veel voorpret gewenst tot 5 december met lieve gedichten, pepernoten en warme chocolademelk. En ach die zwarte pop met een wit lijfje….wordt dan net als de porseleinen pop van onze grootouders… dat was vroeger…..en niet nu!IMG_8623

Oktober:

De maand waarin de herfst haar intrede doet. De maand dat we ook meer naar “binnen” gericht raken, zowel letterlijk als figuurlijk. We blijven weer meer in huis, de gordijnen gaan weer dicht, de kachel of haard brandt, kaarsjes aan, kortom de wereld word “buiten” gesloten. Soms zetten we ons zelf ook op een lager pitje, meer in de rust op de bank of in de luie stoel.

Huiselijk en gezellig vind de één terwijl de ander het maar een sombere tijd vind. Depressies liggen op de loer….Om nu heel simpel te zeggen maak er dan wat van, herpak jezelf is te kort door de bocht. Zeggen is één ding, het doen is veel moeilijker. Ook dat is een proces welke tijd en inzet vergt maar het vraagt ook begrip van de ander. Somberheid wordt liever uit de weg gegaan, die mensen zijn “zo moeilijk of zwaar op de hand” m.a.w niet gezellig… Maar het soms alleen maar aanwezig zijn kan juist de ander al het gevoel geven van “gezien” te worden, het idee geven van ik sta er niet alleen voor, ik ben de moeite (wel) waard. Juist nu de dagen korter worden is het bewust zien en opmerken van de noden van de medemens nog belangrijker, kijk eens om je heen en denk oprecht om elkaar. Mogen we het op die manier voor iedereen een warme tijd laten zijn ondanks het dalen van de thermometer. En juist door die daling van de temperatuur krijgen we ook de mooie verkleuringen van het gebladerte aan de bomen.img_0134

September:

Is het de spreukenmaand??? September….. Dat zou ik moeten googelen,wat de uitkomst ook is, we maken het gewoon tot mooie spreukenmaand. Want een mooie spreuk kan zoveel betekenen en helemaal nu het al jaren “in” is om tekstborden aan de wand te hebben. Nu ben ik persoonlijk niet zo van de kant en klaar gekochte borden, van mooie teksten juist weer wel.

Deze kreeg ik vandaag op een mooi boekje/schrift: Als je het kunt dromen, dan kun je het  doen ( uitvoeren). Dus deze komt van Grietje, nogmaals dankjewel.img_0894

Augustus:

De vakantie maand bij uitstek, een maand voor mij persoonlijk dat ik bijna volledig “offline” was. Een mentale rustfase die erg goed bevallen is. Geen extra prikkels, gewoon “ouderwets” alleen de dingen die “normaal’ tot je komen.

Daarom las af en toe een periode in van in het NU zijn. Dat kan een dag of een dagdeel zijn door alle mobiele telefoontjes, ipads e.d tijdschriften, televisie, radio, kortom alle bronnen van informatie uit het zicht te houden. Zodat je helemaal in het NU kunt zijn zonder geestelijke afleiding.  Probeer het eens, wie weet bevalt het erg goed en leer je weer afstand van alle hectiek te nemen.IMG_0679

Juli: de maand van de warmte, van vakantie van….

Verlangen naar minder en genoeg, de tekst van een ingezonden stuk in de L.C van zaterdag 9 juli  j.l.   (vrije vertaling)

De essentie van het  verhaal is dat minimalistisch leven in deze maatschappij niet meevalt van juist veel en meer. Als je puur alleen al door een winkelstraat loopt valt je op dat er veel mensen lopen met te veel (over) gewicht en met té veel tassen. Het is door de jaren heen consuméér(en) geworden en niet meer creëren. Het is méér en vullen en minder passie en geluk.

En juist passie komt uit je hart, waardoor je er met bezieling over kunt praten. Dromen van een wereld waarin we weer gaan kijken naar kwaliteit én duurzaamheid. niet van groter, nog groter, grootst. Maar van echt, puur en verbonden.

Want door je te binden aan echte mensen, met oprechte woorden. Creatief in oplossingen, denkend aan een betere wereld en mensbeeld. Ervaringen koesterend ipv bezit. Kun je zelf een inspiratie bron  zijn of worden, maar laat je niet weerhouden evenzo je door anderen te  inspireren. Koop geen onzin meer om indruk te maken op mensen waar je juist beter afzijdig van kunt blijven. Laat het leven een weg  zijn, vol ontmoetingen, ervaringen, vol kennis, vol passie. Dan zul je ervaren dat minder meer dan genoeg is en dat genoeg ook de ruimte geeft en de vrijheid om je te richten op de dingen die écht belangrijk voor je zijn of zullen worden.IMG_8289 En zul je verwarmt worden door  onverwachte encounters, laat het leven je verrassen….

Juni:

Even pas op de plaats, aandacht voor de kleine dingen om je heen, terug naar de basis. Om goed te kunnen waarnemen én ervaren waar je in het leven staat en waar je naar toe zou willen voor de toekomst. Bedenk dat met een enkele glimlach het leven al veel mooier kleurt, het licht genuanceerder wordt en alles toch weer anders overkomt. Er mag best een laagje vernis over heen, de butsen maken het alleen maar mooier en doorleefd van uiterlijk, rijker door ervaring.

Een beetje pas op de plaats, alleen maar poetsen en bezig zijn maakt nog geen gevulder leven, een beetje rommel en stof doet het zijn wat het is; LEVEN door juist eens pas op de plaats…IMG_0790

Mei/juni:

Met een winkel vol mooie spullen, heel veel variëteit in de maten. Afwisselende collecties en afwisseling in de kleuren is onderstaande tekst toch zo waar. En in dit blog onderdeel komt dit gegeven veelvuldig aan bod. POSITIVITEIT  en ja positief zijn is echt aan te leren!  Dus sta op met een goede gedachte in je hoofd, lach tegen je eigen spiegelbeeld. Om vervolgens je géén hoofdbrekens te maken over wat draag ik vandaag. Nuttig een goed ontbijt en groet de mensen om je heen en de mensen die  je tegen komt. Zo start je de dag al beter en zul je merken dat het ook respons oplevert!

Dus trek iets positiefs aan!! dat voelt goed én past altijd!

IMG_0746

Mei;

Een spiegel daarin kun jezelf spiegelen, kijken hoe iets staat, zien of je haar goed zit, of puur en gedachteloos ’s morgens bij het tandenpoetsen kijken, kijken zonder waar te nemen.. Het kan handig zijn….maar ook confronterend soms die spiegel.

Maar er is ook een spiegel waarin je jezelf niet direct ziet, maar soms wel “hard” door gespiegeld kunt worden. Dat is door de ogen én in de ogen van  anderen of je dierbaren. Een liefdevolle blik of juist een afkeurende…en DIE spiegel is vaak een moeilijker te accepteren spiegelbeeld dan de echte spiegel. Immers we hebben vaak een heel ander beeld van onszelf. En wat die ander ziet is ook een kant van ons, alleen vaak een onderbelichte zijde. Want hoe vaak kijken we in de spiegel met de oprechte intentie om vanuit de ander te zien. Hoe vaak zien we de dingen exact hetzelfde, zelfs als we naar juist het zelfde kijken. Het is eerder verschillend, beide de eigen waarneming, beide de eigen aanname van de situatie. Soms kan dat verrassende nieuwe gezichtspunten opleveren, maar vaker nog verdriet. je voelt je gekwetst, of een beetje in je “blootje” staan. Probeer daarom af en toe eens juist in die andere niet zichtbare spiegel te kijken, kijken, inleven of  je de zaken wel goed waarneemt, of je ze ook anders uitstraalt. Want van binnen verdrietig geeft altijd een aura van houd maar een beetje afstand, ook al denk je van niet. Er is meer waar te nemen dan wat ons oog alleen maar ziet, het gevoel spiegelt, je houding spiegelt, je zijn spiegelt. En het “kijken” met die spiegel levert  uiteindelijk vaker een sterker spiegelbeeld op als je er echt naar wilt kijken en handelen.IMG_0221

April:

Nu lijkt deze spreuk over de actualiteit te gaan, zou kunnen, maar zo is deze spreuk deze keer niet bedoeld. Om je vrij te voelen en gelukkig te kunnen en mogen zijn, is het belangrijk dat je weet waar je grenzen liggen. Altijd en alleen maar leuke dingen doen, of veel geld uitgeven of onbeperkt lekker eten of…en vul maar in, dat heeft zo allemaal haar keerzijde. Het is juist leuk zolang je weet dat het eindig is, dus begrensd wordt. Waardoor je des te meer ervaart wat je allemaal mag en kunt. Denk daar maar eens over na.

In je hart mag je onbegrensd zijn, kun je vliegen met denkbeeldige vleugels, springen in de tijd, naar hartelust……….vul maar in….

IMG_0382

Griet op de Beeck   ( nav de gebeurtenissen in Brussel in DWDD) op dinsdag 22 maart 2016

Laten We Durven:

Laten we durven “Laten we graag zien omdat we dat kunnen- en leven- voluit en gretig- omdat wij het mógen en het daarom dubbel zo goed moeten doen.

laten we beter leren weten, niet meer morsen met de dagen die al die anderen, daar, zomaar, opeens zijn kwijt geraakt.

Laten we geen engelen zijn, maar als het kan toch ook geen duivels. Laten we mensen zijn, En helemaal onszelf worden, niet wie we denken dat anderen wilden dat we waren. Laten we moed houden, durven wankelen en redden wat er te redden valt.  Onszelf bijvoorbeeld en mekaar.

Laten we stoppen met hopen en doen wat moet gebeuren om het te doen gebeuren en mild zijn voor wie dat nog niet kan. Laten we ze open laten; onze deuren, onze armen, onze geesten.

Laten we pantsers afleggen en het én de nader tegemoet treden. Telkens weer. Laten we slapende honden keihard wakker maken. Blijven geloven in dromen die ook uitkomen. Veel verwachten, genoeg spijt hebben, in 7 sloten tegelijk lopen, alle dingen aankijken, ook dat wat ons verontrust. En laten we minachting koesteren voor de hopeloosheid, weten wat we waard zijn, onszelf gunnen wat we verdienen, want dat is vaak meer dan wat we geneigd zijn te denken. En laten we begrijpen wat de liefde is, onthouden dat dat alles is, of toch bijna.

Laten we DURVEN. Ja.

 

Maart;

Vertaling: Als je goede gedachten hebt zal dit zichtbaar zijn als zonnestralen op je gezicht en zul je er altijd prachtig uitzien.

Bovendien kan daar geen make up, injectables, botox enz.  tegen op. En dan hebben we het nog niet eens over het geldplaatje. Hoe moeilijk wil je het jezelf maken, stop vervelende gedachten, think positive!!

IMG_0380

Februari: De waarde van de winter..

Zoals ik in januari al aangaf, mochten we hier in het hoge Noorden de winter ervaren. Het was dan wellicht niet de strenge winter die de ijs liefhebbers hadden gewenst, het was winter het was onder nul, dus koud en hier en daar zelfs guur. De natuur leek even in de wintermodus, even in een winterslaap. Geen groei, rust, niks doen. Thuis moeten blijven, bezinning.

Heel erg goed zeggen de wetenschappers, een periode van leegte, van even niets moeten en niets doen, van verloren gaan van “het oude” om een frisse nieuw groei te kunnen realiseren. Want ondertussen…ja ondertussen kunnen de voorbereidingen die nodig zijn voor de tijd die gaat komen in gang worden gezet. Ondergronds, onderhuids, aan de binnenkant, in je gedachten enz.

De levenskrachten zijn dan even minder zichtbaar, ze zijn er wel alleen op een laag pitje.Totdat de tijd rijp is voor het nieuwe begin. Zulke tijden van leegte en afwachting zijn juist heel goed voor ons (drukke) mensen. Naar het schijnt is juist de afwezigheid van heel veel materiële dingen, met daarover heen de kou van de winter de juiste voedingsbodem  voor een echt nieuwe start, een nieuw begin .Door te kijken naar het ritme van de tijd, de natuur te ervaren zoals deze zich openbaart, en leren het geduld op te brengen tot het tijd is.IMG_0384

Januari 2016:

Hier in het Noorden zijn we de maand januari wel heel erg bijzonder begonnen. De weermannen en vrouwen hadden al voorspeld dat er grote kans was op extreme gladheid vanwege ijzel. Code rood werd afgekondigd…. En ja denken we dan… oh ja code rood, die hebben we vaker gehoord, dat zal dus wel een beetje meevallen. Maar deze week niets van dat alles, de wereld hier in het Noorden was even “van de wereld” en stond toch wel behoorlijk op zijn kop.

Extreme gladheid was voorspeld en deze voorspelling kwam dus helemaal uit. Ontregeld kopten de kranten, social media ging los, televisie Friesland maakte de mooiste beelden van wat er zoal gebeurde in onze provincie. Openbaar vervoer reed niet, scholen waren dicht, strooiwagens reden af en aan. Kortom talk off town, prachtig…

Oké prachtig was het misschien niet voor iedereen, maar laten we eerlijk zijn, het was spektakel. De kinderen én heel veel volwassenen hebben drie dagen genoten. Genoten van het buiten zijn, kunnen schaatsen op straat, sleetje glijden, zelfs het straatsen is uitgevonden en wist de nationale tv stations te bereiken. Maar het mooie van dat alles misschien nog wel, de saamhorigheid, het elkaar helpen, elkaar complimenteren voor de inzet, zoals de buurtzorg, de kranten en post bezorgers, de chauffeurs m/v die de weg op gingen voor hun werk enz enz.

De positieve kanten mogen dit keer zwaarder wegen dan de negatieve, we hadden nog voldoende eten op voorraad en anders werd er wel creatief met de ingrediënten omgesprongen. Drie dagen “van de wereld” was goed te overzien. Helaas én jammer voor de melk die de gierputten in ging, en ook helaas en auww voor alle valpartijen met minder mooie afloop en gips als resultaat. En voor ons als retail, jammer dan, er waren collega ondernemers gesloten en ook “mopperden” er elders retailers over gemiste omzet, jammer dan. Het draait in een micro wereld niet alleen om euries…beleving brengt een economie veel meer. En houdt dat concreet in dat we moeten “inleveren” maar wel met behoud van plezier, dan denk ik persoonlijk dat er maar heel weinig mensen voor de euries kiezen, toch….

Af en toe een buitje ijzel, “haalt de kou uit de lucht” zorgt even voor een pas op de plaats en prachtige plaatjes. Om daarna weer positief verder te kunnen. Mooie start voor 2016!IMG_0304