15 april: IMG_7200 Als je de sleutel niet zoekt, kun je de deur ook niet openmaken.           RUMI.

Nu hoeft een dichte deur niet per definitie een gesloten deur te zijn, soms is de deur alleen even dicht maar niet op slot. En heb je gewoon even tijd voor jezelf en de “jouwen” nodig, even aan de accu zogezegd, om weer op te laden. Maar bij sommige mensen is het soms belangrijk dat je door die dichte deur heenkijkt omdat deze niet uit eigen beweging open gaat. Het spreekwoordelijke duwtje in de rug om contacten aan te gaan. Besef dat het soms alleen een groet hoeft te zijn om dit  te bewerkstelligen, een groet zorgt er voor dat je niet meer anoniem bent, je bent gezien!

IMG_607119 maart:

Soms zou je willen vliegen in de tijd…

En soms zou je de klok terug willen draaien…

Soms is er een stil verlangen naar een tijd…

En soms is er juist een tijd van willen vergeten …

Evenwel  de echte quality time is de tijd van het nu…

De tijd van het zijn , de tijd van het voelen..

De tijd van het weten en de tijd van het ervaren…

Tijd is onvergankelijk en  zo ongrijpbaar

Juist zo gaat het leven door de tijd

S. Arts kjid  >>

24 februari:IMG_4703Wat is geluk…en waar komt het vandaan. Was op die vraag maar een eenvoudig antwoord mogelijk. Het antwoord zit voor een groot deel besloten in hoe je als mens in het leven staat. De meeste mensen denken dat geluk  ontstaat als je krijgt wat je wilt. Was het maar zo simpel, want juist met het bezitten van datgene begint voor velen ook de angst om het te verliezen. Of je begeert het niet meer omdat het verlangen ernaar gestild is. Zo is er altijd wel een reden om ongelukkig te zijn. Toch is er een vorm van geluk wat verder gaat dan de golfbewegingen van het leven. Wanneer geaard zijn onze standaard modus wordt en we gelijkmoediger en met bezieling in het hier en nu leven. Want geluk is niet alleen maar een moment van extase, het is een diep doorleefd besef van welzijn, maar ook het volledig accepteren dat lijden altijd een onderdeel van het mens zijn zal blijven. Geen instant ( 123) geluk maar een streven ernaar.

vrij vertaald  van Jon Kabat-Zinn

8 Februari:

De kortste maand van het jaar, een maand waarin het goed kan winteren maar net zo goed al voorjaar kan zijn. Een maand van de uitersten, misschien dan maar goed dat het een korte maand is.

Sinds al heel wat jaren is het Amerikaanse Valentijn zijn opmars in Nederland begonnen. Lieve kaartjes sturen naar je lief of juist naar degene die je heimelijk bewondert. Kleine en grote cadeau’s het gaat er blijkbaar langzamerhand allemaal bij horen. De folders en reclame op televisie staan bol van de stille hints… of meer overduidelijk, je kunt het bijna niet vergeten. Raar eigenlijk dat we erop gewezen moeten worden dat we een keertje lief behoren te doen op een bepaalde dag van het jaar… Heeft het niet veel meer waarde als je juist op een volkomen onverwachte dag de ander ( je lief, je ouders, je kinderen, buren enz.) verrast met een klein gebaar, een zelf gebakken cake, een lieve kaart een bosje madeliefjes, vers geplukt uit de tuin. Want dat iets niet perse groots , groter, grootst hoeft te zijn zal dan over duidelijk merkbaar worden. De lach, de verrassing die is goud waard.IMG_6771

19 januari;

Lelijk net zo lekker….

Bent u ook van de generatie weggooien is eigenlijk zonde? Of gaat bij u ook alles wat overbodig is, niet meer gebruikt wordt , niet lekker oogt… weg! In de zaterdag column van de LC  schreef Wouter Klootwijk  een prachtig stukje over deze weggooi  mentaliteit. Het komt nog maar zelden voor  dat er lelijk of aangetast fruit/groente in de schappen van de winkel ligt…niet klokgaaf? Weg er mee… Appeltjes die niet helemaal deugen een scheve paprika, een kromme komkommer.. nee recht en gaaf is de norm. Dit wordt zelfs geëist van de tuinders en kwekers, de burger laat het liggen in de schappen en zo geven we elkaar de schuld, maar het weggooien wordt er niet minder om. Alles moet A kwaliteit zijn, een hagelbui in de zomer zorgt voor een lichte beschadiging van de appel, die een zelf helend vermogen heeft en dit weer dicht laat groeien, maar ja die appel heeft dan wel een vlekje… is er evenwel niet minder lekker om, maar kopen….??IMG_6838

En dan hoor je ineens overal om je heen verspilling roepen, eergisteren dachten deze mensen nog dat een tomaat alleen maar rond kon zijn…  Er is veel te lang alleen maar gelet op uiterlijk en is er op aanzien gekweekt, maar de smaak dat is juist waar het om gaat. Wouter Klootwijk oogstte in zijn tuintje de lelijkste sperziebonen ooit, krom en bobbelig, maar ze waren onaards lekker aldus de columnist. Een eyeopener…bewust kijken en kopen én met smaak!

2014:

****************************

IMG_6705  Een nieuw jaar, als een onbeschreven blad, geeft nieuwe kansen en geeft vaak nieuwe hoop. Een nieuw jaar vol van verlangen, vol van nieuwe uitdagingen. Of juist misschien van afscheid nemen….

Hoe het jaar zich ook gaat ontwikkelen, bedenk dat na de koude van de winter de lente ondergronds groeit. Dat na elk einde er weer een aanvang is. Nu nog verborgen totdat het uitkomt…

De kerst gedachte :   De een viert de kerst uitbundig met alle toeters en bellen erop en eraan. De ander daarentegen juist heel klein en ingetogen…IMG_6665

Maar waar uw voorkeur ook ligt is aan u, wij wonen gelukkig  in een land van vrije keuzes, een land van vrije meningsuiting, soms zelfs van 1000 meningen… Dat zoiets kan en  niet vanzelfsprekend is daar staan we nauwelijks bij stil. Kerst vieren of het uitdragen van de kerstgedachte mogen we gerust als iets bijzonders ervaren. Gelukkig kunnen we in gedachten heel veel, kunnen we tijdsbarrieres overbruggen, zijn we rijk, vliegen we in een prive jet en misschien kunnen we  zelfs toveren. Dat we met een klein gebaar wellicht een glimlach bij iemand mogen toveren, zo’n kerst wensen wij u toe. Een hele fijne kerst en de beste wensen voor een goed en waar mogelijk gezond 2014.

*  * * * * * * * *

IMG_636925-11-’13   Deze foto geeft heel mooi de tijd van het jaar weer. Voor de één zijn het de donkere dagen voor Kerst. Terwijl een ander het juist ziet als een hele gezellige tijd, waar het buiten guur en binnen lekker warm en gezellig is. Twee volledig verschillende belevingen over precies dezelfde tijd. Soms zal daar een onderliggende oorzaak aan ten grondslag liggen.

Het is heel goed voor te stellen dat wanneer je het niet zo breed hebt, deze tijd van het jaar niet de prettigste tijd is, met extra stookkosten ( warmte) het licht moet branden, Sinterklaas, de feestdagen…. Dat doet me denken aan een klant welke vertelde dat haar moeder vroeger ook een soort van Sinterklaas was. In de donkere dagen (niemand die haar dan zag..) ging ze juist bij die gezinnen en mensen langs waar het “moeilijk” was en hing daar een tasje met lekkers, of speelgoed of kleding aan de deurkruk. Ze kon altijd wel wat missen en kookte standaard meer dan alleen voor haar eigen gezin. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook nog steeds van dit soort “Sinterklazen”/mensen die het leven een stukje lichter maken…van onze medemens.

IMG_593310-11-’13    Dit gedicht is een ode aan de vrouw en is  geschreven voor de heropening van mijn winkel in 2008, toen het tijdperk kinderkleding werd afgesloten. En we als expliciete Damesmodewinkel verder gingen. Een hele goede stap, nog steeds heel inspirerend om te doen, uiteraard door het nooit aflatende enthousiasme van de vrouw van nu. (het schilderij met deze tekst staat in onze etalage).

*************

30 jaar 016Wandelen is gezond en het schijnt momenteel ook nog heel “hip”te zijn om het met modetermen te duiden. Marsen en tochten schieten overal als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. De Kennedymars in Driesum heeft alweer een langere staat van dienst. Ongelooflijk wat een geweldige prestatie als je die 80 km kunt lopen. Zelf was ik voornemens de 25 km tocht te gaan lopen, maar door een verzameling van omstandigheden wordt deze nu eerst maar doorgeschoven naar 2014. Maar wie weet zorgt dit voornemen wel voor een zwaan kleef aan effect. Want als het wandelvirus naar het schijnt je eenmaal te pakken heeft… ben je verkocht. Het geeft sowieso je energieniveau een beste oppepper, je hebt letterlijk de ruimte ook in je hoofd om positieve gedachten toe te laten.

Toon Hermans schreef het al heel treffend dat kuieren het verticale luieren is. En de filosoof Hippocrates noemde het ooit ( al) het beste medicijn. Dus laten we net als de Griekse filosofen beginnen met een wekelijks wandelingetje. Langzaam op te voeren naar een meer dagelijks uurtje “kuierlanterfant-tijd”voor onszelf. Wie weet hebt u tegen de tijd dat de volgende editie van de Kennedy start wel een dermate progressie gemaakt dat de 40 km uw uitdaging wordt. Stapt u ook in de wandelschoenen??

kaart 002

Het kost niets en toch is het veel waard,     het maakt de ontvanger rijker, maar de gever geen cent armer,

Het kan heel snel zijn een bliksemflits gelijk en toch voor altijd in de herinnering blijven,   Niemand is zo rijk dat hij zonder kan,  en niemand zo arm dat hij het zich niet kan veroorloven,

Het brengt geluk in huis,  kweekt goodwill in zaken,   en is een teken van vriendschap,

het geeft zieken een oppepper, neerslachtigen steun, troost de verdrietige en is de beste remedie tegen ergernis,

het kan niet gekocht, afgebedeld,  geleend of gestolen worden, want het heeft alleen waarde als het wordt gegeven

in al zijn oprechtheid……….

een glimlach.

een “robot” van tractoronderdelen met een big smile…….

alle vak foto's 2013 224=======================================================================